bildet viser en ansatt

Tegn på at porten din trenger service

For at porten din skal ha så lang levetid som mulig er det viktig med vedlikehold og service. Kristoffer Solbakken gir deg en oversikt over de typiske tegnene på at det er på tide med service eller eventuelt reparasjon.

Det er på tide med service dersom du oppdager:

  • Flisete wire
  • Støy fra porten
  • Tung å løfte
  •  Dårlig gli
  • Går ikke helt opp eller helt ned

Støy og bråk fra porten

-Hvis du hører uvanlig mye støy og bråk, skyldes det som regel at portens bevegelige deler har blitt tørre, sier Kristoffer. Da må man være nøye på å smøre alt fra løpehjul, hengsler, skinner og vendehjul. Hvis ikke dette hjelper, skyldes det sannsynligvis at delene har blitt utslitt og må byttes.

Et godt tips er å smøre alle bevegelige deler med sprayfett på boks minimum en gang i året.

Slitt løpehjul

Flisete wire

Det er viktig å sjekke at wirene er i orden. Hvis en wire blir ødelagt, kan dette føre til kostbare skader på porten. Ser du at wirene har blitt flisete, er det et tydelig tegn på at de må byttes. Har de først begynt å flise, kan de raskt ryke.

-Vi selger både wire og utfører reparasjoner, sier Kristoffer.

Utslitt wire

Porten har dårlig gli og er tung å løfte

Merker du at porten har dårlig gli, eller er tung å løfte, er som regel grunnen at fjærene bør strammes opp. Det kan også skyldes at de bevegelige delene trenger smurning.

Hvis du vil sjekke om fjærene er korrekt strammet, kan du frigjøre porten fra portløfteren, og løfte porten manuelt. Om porten står av seg selv i midtstilling, er fjærene stramme nok. Hvis porten faller ned igjen, må det strammes mer. Er den for tung å trekke ned, er fjærene for stramme.

-Vi anbefaler at en fagperson utfører ettersyn og oppstramming av fjærer. Dette kan være risikabelt, med tanke på kraften i fjærene. En fagperson har riktig redskap til oppstramming, sier Kristoffer.

Fjærer

Porten går ofte ikke helt opp eller ned

Om porten ikke går helt opp eller helt ned må du sjekke at skinner og gulv er fritt for grus og sand, eller eventuelt snø og is. Har du portløfter til din garasjeport, kan det hende at du må justere styrken på portløfteren.

En annen mulighet er igjen at de bevegelige delene av porten må smøres.

Jevnlig vedlikehold og smurning

Det er lett å glemme at portene dine også trenger service. Lag deg selv en rutine på å sjekke at den er i orden, og husk samtidig på å smøre alle bevegelige deler.

-Vi utfører gjerne service og reparasjon på dine porter. Servicen omfatter justering av fjærer, sjekk av skinner, wire, motor, styring- og drift, smurning av lager, kjeder og løpehjul, samt reparasjon eller skift av deler ved behov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *